Medialab – Xplore

Projectgegevens

Projectnaam
Medialab – Xplore
Betrokken school
Xplore
Datum
21-02-2024

Projectomschrijving

Het Medialab wordt gebruikt als ruimte waarin leerlingen aan hun challenges omtrent fotografie, design en journalistiek kunnen werken. In het medialab komt het mediateam wekelijks bij elkaar. Daarnaast zijn er schoolbrede activiteiten zoals de kunst- en cultuurweek en het filmfestival. In de kunstweek werd een workshop animatietekenen gegeven (zie foto).

Het Mediateam bestaat uit veertien leerlingen die bijdragen aan het verslagleggen én presenteren van alles dat er rond Xplore gebeurt. De onderwerpen hebben te maken met school, maar ook daarbuiten. Zo waren onze reporters betrokken bij de verkiezingen bij het lokale stembureau en de verkiezingenmarkt georganiseerd op onze school. In het mediateam houden de leerlingen zich bezig met teksten schrijven, fotografie, videografie en presenteren. Daarnaast zijn er drie leerlingen die de Xpress website onder handen nemen op het gebied van ontwerp en techniek.

Tijdens inspiratiesessies georganiseerd door het Medialab krijgen leerlingen de kans om meer te leren over media, een voorbeeld hiervan is een bezoek aan het Movies that Matter festival in maart 2023. De diverse inspiratiesessies die bij de start van het schooljaar 23-24 zijn aangeboden; nieuwsartikel schrijven, interview afnemen, podcast opnemen, video maken en bewerken, documentaire maken, fotograferen, website maken, ontwerpen algemeen, programmeren in Python, programmeren in Python voor Microbits.

Daarnaast lopen er meerdere projecten vanuit het Medialab (in samenwerking met de andere Makerspaces). Voorbeelden hiervan zijn het Xplore filmfestival voor leerlingen én de buurt, en een samenwerking met de HvA waarin studenten een virtuele omgeving creëren voor Xplore leerlingen met behulp van VR brillen. Hierbij wordt het gebruik van het Medialab groter dan alleen Xplore leerlingen. In de doelen is gesteld dat Xplore leerlingen actief betrokken zijn in de wijk en aanwezig kunnen zijn bij bijeenkomsten op (inter)nationaal niveau.

In schooljaar 2021-2022 hebben de leerlingen samen met de coördinator het Medialab verder ingericht en nagedacht over welke spullen er nog nodig zijn voor de ruimte. Er zijn een green screen, camera, podcastapparatuur en computers gekomen waarop leerlingen kunnen editen en foto’s bewerken.

Er zijn meerdere podcasts opgenomen waaronder de Xplore-cast. Via deze link te beluisteren.

Daarnaast is er een nieuwe redactie opgezet met als doel om vier magazines per jaar uit te brengen.
Het doel van het maken van het magazine is om leerlingen te inspireren om zich bezig te houden met maatschappelijke onderwerpen op bijvoorbeeld gebieden als milieu, educatie en gezondheid. De leerlingen worden geheel betrokken bij het opzetten en maken van het magazine. Ze leren hier op veel verschillende vlakken van. Ze leren over de verschillende rollen bij een magazine: redacteur/reporter, eindredacteur, hoofdredacteur, fotograaf etc. Het echte werkveld wordt ook betrokken bij het maken van het magazine doordat er een samenwerking is met een kinder-perscentrum genaamd Medialab – Xplore. Leerlingen zijn daar welkom op de redactie om te werken aan het magazine en worden geïnspireerd om hun stem te laten horen. Naast de samenwerking met Medialab – Xplore hebben we presentator (Jeugdjournaal) Joris Marseille binnengehaald om workshops te verzorgen in interviewen en presenteren.

In jaar 2020-2021 zijn er in samenwerking met Medialab – Xplore de volgende magazines uitgebracht door een redactie van leerlingen in het Medialab:
1e magazine november 2020

2e magazine maart 2021

In het schooljaar 2022-2023 is er een nieuwe coördinator gestart op het Medialab. Vanuit de redactie van leerlingen, een samengestelde groep van zowel oude als nieuwe leden, is de samenwerking met Childpress verbroken vanwege de gelimiteerde vrijheid in het ontwerpen van magazines. De leerlingen wilden zelf een onderwerp kunnen kiezen en hebben daarom besloten om onafhankelijk van Childpress een magazine te gaan publiceren. De redactie heeft de mogelijkheid gecreëerd om een abonnement af te sluiten of een advertentie te plaatsen in het magazine. Hierbij werkt de redactie aan het opbouwen van funding zoals in de doelen gesteld. In februari 2023 hebben zij het eerste magazine uitgebracht.