Samen leven is samen leren!

Projectgegevens

Projectnaam
Samen leven is samen leren!
Betrokken school
Bernard Nieuwentijt College en Huygens College
Datum
10-08-2016

Projectomschrijving

Welke dromen hebben kinderen? Wat dromen kinderen in Amsterdam-West en wat dromen kinderen uit Waterland? Welke verschillen en welke overeenkomsten zijn er?

Dreamweb (www.dreamweb.nu) organiseerde voor de leerlingen van klas 1a van het Bernard Nieuwentijt College en klas 1f van het Huygens College uit Amsterdam een project over dromen, vooroordelen en kinderrechten. Na enkele voorbereidende lessen was het vorige week woensdag eindelijk zover: de leerlingen gingen samen aan de slag! Op de woensdag kwamen de Amsterdamse leerlingen met twee docenten naar Monnickendam om kennis met elkaar te maken, aan opdrachten te werken en interviews af te nemen. De opdrachten waren divers en in Monnickendam werden verschillende personen door groepjes leerlingen geïnterviewd, waaronder de burgemeester, een politieagent, dominee Eugene Baljet en de mevrouw Jo Wolf. Mevrouw Wolf had zelfs een karn, een doofpot en andere bijzondere eigendommen meegenomen om er een levende geschiedenisles van te maken. Het werden bijzondere gesprekken.

Op de donderdag ging klas 1a naar Amsterdam voor de tweede dag van het project. De leerlingen verkenden in groepjes de omgeving van het Huygens College en stelden vragen aan voorbijgangers. Alle groepjes hadden hun zelfgemaakte spandoek mee, waarop hun slogan tegen kinderarbeid stond. Na een heerlijke lunch werden de eindpresentaties gehouden. De leerlingen hebben veel geleerd over kinderrechten, maar vooral over elkaar: waar je ook woont en waar je grootouders ook vandaan komen, we lijken allemaal op elkaar en dromen over dezelfde dingen. Het waren intensieve, maar leerzame dagen!