Burgerschap in leerjaar 3

Projectgegevens

Projectnaam
Burgerschap in leerjaar 3
Betrokken school
Sweelinck College
Datum
10-08-2016

Projectomschrijving

In Nederland spelen thema’s als vrijheid, armoede, integratie en discriminatie een belangrijke rol. Het is belangrijk dat jongeren met elkaar over deze thema’s in gesprek gaan. Via internet kunnen zij snel en gemakkelijk informatie zoeken, maar niet elke bron is even betrouwbaar. Hoe komen jongeren aan de juiste informatie om het debat aan te gaan? Hoe kun je verschillende perspectieven op een bepaald onderwerp achterhalen en hoe kijkt de leerling zelf tegen het onderwerp aan?

Debatteren kan gezien worden als een voorbeeld van het leren van ervaringen binnen de school. Het is een didactische werkvorm waarin meerdere burgerschapscompetenties worden toegepast. De leerlingen moeten in de klas, de school of buiten de school ervaringen op kunnen doen met democratische beginselen, participatie en reflectie op identiteitsontwikkeling.

Daarom heeft hebben de leerlingen uit leerjaar 3 van het  Sweelinck College in samenwerking met de Centrale OBA een debatworkshop ‘ Radiolab’ gevolgd.

Radiolab is een debatworkshop op maat voor middelbare scholieren, aangeboden door Openbare Bibliotheek Amsterdam en radio AmsterdamFM. De scholieren doen in de OBA research naar een actueel thema, krijgen een cursus debatteren en gaan uiteindelijk met elkaar in debat op radio AmsterdamFM, met als doel het oriënteren op een maatschappelijk thema, het leren zoeken, vinden, beoordelingen en verwerken van informatie en het leren formuleren, beargumenteren, luisteren en spreken in het openbaar.